Blog

Klímaváltozás - poszméhek - áfonya

2021.01.06 15:13
Klímaváltozás - poszméhek - áfonya

Az elmúlt évben szerencsére rengeteget foglalkozik a nemzetközi és a hazai sajtó is a drasztikusnak mondható klímaváltozással. Egyes tanulmányok visszafordíthatatlannak tartják bolygónk helyzetét, de szerencsére vannak olyan előremutató kutatások, mely szerint azonnali cselekvés esetén megállítható ez a folyamat.

A gyakori hőhullámok és a szélsőséges időjárási viszonyoknak köszönhetően sajnos egy újabb kutatás - melyet az Ottawai Egyetem és a University College London kutató készítettek el - azt mutatja, hogy Európában már most sokkal kevesebb poszméhet találunk, mint amire az előzetes vizsgálatok alapján számítottak.

 

Mint korábbi blogbejegyzéseinkben is említettük, a kék áfonya beporzói a poszméhek. Az általunk kedvelt növény mellett nagyon fontos megemlíteni, hogy a paradicsom és rengeteg bogyós gyümölcs beporzását szintén ők végzik. Ezen növények létezése - egyéb alternatív beporzási technológia nélkül - kerül veszélybe a következő évtizedekben, ha nem próbálunk mi magunk is tenni a klímaváltozás ellen.

Szinte az összes médium foglalkozik azzal, hogy mit tudunk saját magunk is tenni környezetünkben azért, hogy ne emelkedjen tovább a Föld hőmérséklete, ezért mi csak a kerttel kapcsolatos javaslatainkat szeretnénk megosztani: ültessünk minél több növényt, nem csak áfonyát; fát, cserjét, bokrokat, amelyek nem csak kertünket teszik szebbé, de oxigént is termelnek. További jótékony hatása az árnyékos zöld területnek, hogy a meleg elől a szárnyas rovarok, melyek a beporzást végzik, el tudnak bújni, kicsit hűvösebb helyen átvészelni a kánikulát.

Tegyünk mindannyian azért, hogy környezetünk élhető maradjon!