Blog

Áfonya bokor beporzása

2021.01.01 00:00
Áfonya bokor beporzása

A most következő blogbejegyzésünkben egy nagyon aktuális kérdést fejtünk ki. Több televíziós műsorban, nagyobb hírportálokon is elérhető volt az a hír, hogy az USA-ban veszélyeztetett fajbesorolást kaptak a poszméhek bizonyos fajtái, 2017 februárjától. A kék áfonya hozama pedig nagyban függ ezen méhek munkájától, hiszen az áfonya virágát csak a poszméhek tudják megfelelően beporozni, sajátos kialakításuk miatt. Ezáltal az áfonya termesztés kulcsfontosságú szereplői.

 

Ez a probléma nem csak az áfonya termesztésben okoz nagy gondot, hanem rengeteg egyéb kultúrában is: a poszméhek porozzák be a paradicsom virágait, akár telepített kaptárakkal is az egyéb gyümölcsösök terméshozamát segítik elő, stb. A házi méhekkel szemben nagy előnyük, hogy borult időjárás esetén is dolgoznak, az erős széljárás sem akadályozza őket. Fészkük legtöbbször a földön, elhagyott madárfészkekben vagy kőrakások alatt található. Egy poszméh képes akár 200 háziméh munkáját is elvégezni egyetlen nap alatt. Nem kell tőlük tartani, roppant mód félénkek, csak akkor csípnek, ha nagyon megzavarjuk munkájukban őket.

Néhány érdekes adat:

  • Az USA élelmiszernövényeinek egyharmadát a poszméhek porozzák be
  • Az egész földön a vadvirágok mellett több, mint 1/3-át porozzák be az élelmiszernövényeknek, ezzel majdnem 600 milliárd dollár értéket jelentenek

Mitől vált veszélyeztetetté a méhpopuláció?

Legfőbb okozó a mezőgazdaság terjeszkedése. Ez a tény sajnos magába foglalja a poszméhek természetes élőhelyének rohamos csökkenését. Egyes kutatások szerint az Egyesült Államokban a '90-es évek óta több, mint 80 %-kal csökkent állományuk.

afonya_poszmeh

Az agrárium elképesztő mennyiségű növényvédő szert és műtárgyát juttat ki a földekre, mely az egészségükre káros, ezáltal jóval több az elhullás. A klímaváltozás és a különböző kórokozók megjelenése szintén tizedeli a poszméhek állományát.

Mit tehetünk értük?

Egyrészt óriási lépés a védetté nyilvánítás, ami által a növényvédő szereket gyártó cégek kezét megkötötték.

Az otthoni kertekben pedig olyan őshonos virágokat javasolt ültetni, amelyet a poszméh, vagy más néven "dongóméh" kedvel. Kerüljük a gyomirtók, növényvédő szerek, műtrágyák használatát, amennyire lehetséges, ezzel elősegítve természetes élőhelyük fennmaradását. Ha kertünkben áfonya termesztés a célunk, az áfonya bokrokat tegyük virágos rész közelébe, a jobb beporzás lehetősége végett!