Blog

Áfonya bokor ültetési- és ápolási tippek – 2.rész

2021.01.01 00:00
Áfonya bokor ültetési- és ápolási tippek – 2.rész

Az elmúlt évek alatt rengeteg kérdést kaptunk az áfonya bokor termesztésével kapcsolatban. Ennek köszönhetően több olyan esetre szeretnénk most választ adni, amelyek rendszeresen felmerülnek, weboldalunk elolvasása után is.

Lesz szó az öntözőrendszerről, a mulcsozó anyagról, kiderül lehet e sövényt telepíteni áfonyából, sőt szóba kerül a betonkerítés közelébe hogyan érdemes áfonyát telepíteni. 

 

Áfonya bokor ültetési tippek

 

Kérdés: Kiépített öntözőrendszerünk van otthoni kertünkben, ahol többek között gyümölcsfák találhatók, öntözőgombás locsolással. Megfelelő, ha ide helyezzük el a kiültetendő áfonya bokro(ka)t?

Válasz: Sok esetben 4-5 liter/órás, vagy annál nagyobb öntözőgombát használnak gyümölcsfák öntözéséhez. Ez sajnos túlzottan sok az áfonyának, mivel vékony, bolyhos gyökérrendszere van, mely túlöntözés esetén rövid idő alatt elrothad. Tapasztalataink alapján max. 2 liter/órás csepegtetőgombát javaslunk használni, de ezt a mennyiséget is blogbejegyzésünk alapján kell beosztani.

 


Kérdés: Nincs lehetőség beszerezni fenyőforgácsot, megteszi egyéb mulcsozó anyag is?

Válasz: Fiatalabb növényeknél javasoljuk kis mennyiségben a kerti kaszálékot, a fenyőforgács helyett a háncs vagy kéreg is megfelelő lehet. Ezek általában könnyen beszerezhetőek környékbeli kertészeti árudákból. Savanyító hatása miatt javasolt a fenyőből készített talajtakarás. A sekélyes gyökérzet így nehezebben szárad ki, illetve a gyomokat is segít visszafogni. Ha van lehetőség, a friss mulcsozó anyagot komposztáljuk 1 évig, mielőtt az áfonya csemete köré helyezzük! Ezáltal kevesebb nitrogént fog elszívni a növénytől.


Kérdés: Nem tudok beszerezni savanyú tőzeget. Elültethetem anélkül is a bokrokat?

Válasz: Ahogy többször is leírtuk, nagyon kevés Magyarországon az áfonyának megfelelő talaj. Ha megfelelő savanyítás nélkül ültetjük el, a bokor éveken keresztül életben maradhat, de a nem megfelelő ph érték miatt nem tud tápanyagot felvenni a talajból, ennek pedig egyenes következménye, hogy nem fejlődik, nem hoz virágot és bogyókat, rosszabb esetben el is pusztul. Ahhoz, hogy minden évben szüretelhessünk, legfontosabb, hogy a megfelelő alaptalajt megteremtsük csemetéknek.


Kérdés: Miért nem tudnak futárszolgálattal ültető közeget küldeni?

Válasz: A futárszolgálat, akikkel együtt dolgozunk, csomagfeladáskor a kiszállítás árát a súly megadása alapján is számítja. Egy tő áfonyához legalább 10-15 kg ültetőföld szükséges, mely több növénynél már nagyon nagy súly lehet. Személyesen bárkit szívesen kiszolgálunk, de futárszolgálattal a csomagolási nehézségek mellett nem tudunk olyan kedvező árat kialakítani, ami megéri vásárlóinknak.

 


Kérdés: Sövényt szeretnék ültetni a bokrokból, betonalapú kerítés mellé. Megoldható?

Válasz: legalább 80 cm távolságot szükséges elhagyni a kerítéstől, hogy a bokor gyökérrendszere megfelelően tudjon fejlődni. A gyökérzet sekélyes terjeszkedése miatt ne ültessük közvetlen a kerítés mellé a fiatal csemetéket, mert hosszú távon nem tud megfelelően fejlődni!


Kérdés: Milyen bokrokat ültessek egymás mellé?

Válasz: Néhány áfonya tő ültetése esetén nem számít, hogy mely típusok kerülnek egymás mellé. Legalább 2-3 bokor egyszerre ültetése javasolt, mert a növények átporozzák egymást, melynek több kedvező hatása is van, többek között kihatással van a terméskötődésre és a bogyók méretére is, a növények immunrendszerére, fejlődési készségére.