Blog

Áfonya bokor öntözése

2021.01.01 00:00
Áfonya bokor öntözése

A következő rövidebb blogbejegyzést aktualitása végett írtuk meg, mivel nyakunkon a nyári meleg, így egyre több vizet kívánnak kertünk áfonya tövei is.

Első és legfontosabb, ami nem is magát az öntözővizet érinti, a mulcs megléte. Mivel az áfonya gyökere sekélyesen terül szét, a szabadföld felső rétegében, ezért nagyon fontos, hogy a növény környékét valamilyen természetesen lebomló anyaggal takarjuk. Erre a legjobb megoldás a fenyőforgács, faháncs, stb. Ezáltal nehezebben szárad ki az áfonya tő, mivel a mulcs nagyon jól megtartja a vizet. Minden tavasszal és nyáron egy-egy marékkal takarjuk be a földet a növény körül!

Az áfonya öntözése április közepétől augusztus végéig szükséges. Ezeken az időpontokon kívül nincs szükség öntözésre. A mennyiséget tekintve fontos, hogy a túlöntözés pont annyira foghatja vissza a növény fejlődését, mint a kevés víz. Ezért tavasszal legalább heti 1-2 alkalommal, nyáron minden nap szükséges öntözni, de ne essünk túlzásba!

Túlöntözéskor megfigyelhető, hogy az áfonya tő levelei vörösek lesznek, melyek arra utalnak, hogy a talajból nem tudja felvenni a megfelelő tápanyagokat, mint a magnézium, kalcium, stb.

Ha a levelek elszáradnak, megpróbálhatjuk megmenteni a növényt, de sajnos ez már azt jelenti, hogy több nappal korábban nem jutott elegendő vízhez.

Amennyiben lehetőségünk van rá, használjunk fúrott kúti vizet kertünkben!