A következő blog bejegyzésben az áfonya élettani hatásait szeretnénk kicsit jobban megismertetni.
Ami a legfontosabb tudnivaló: A kék áfonya gyümölcs maga kis méretű, de a tápértéke egyedülállóan magas.
Minden pozitív hatás kiindulópontja, hogy az áfonya antioxidáns tartalma kiemelkedő, annak ellenére, hogy C vitamin tartalma elhanyagolható. Az antioxidánsok úgy segítik szervezetünket, hogy védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen, melyek az emberi test sejtjeit roncsolják, ezáltal bizonyítottan csökken többek között a daganatos megbetegedések előfordulása.
A kék áfonya gyümölcsében és levelében található az antocianidin nevű antioxidáns, amely képes többek között a C, E vitaminok hatásfokát is növelni. Így tudjuk testünket segíteni abban, hogy hatékonyan védekezzünk a vírusok ellen, segítve immunrendszerünket. Javítja a kapilláris rendszer működését a kollagének termelődésén keresztül. Az antocianidin felelős emellett az áfonya gyönyörű kékeslila színéért is. Az erős napsütés ellen is így védekezik a növény.
Az indiánok fedezték fel azt is, hogy az áfonya összehúzó hatású csereanyagai kedvezően hatnak a bélrendszer működésére és az emésztésünkre.
A legújabb kutatások az áfonya hatását vizsgálják szellemi tevékenységünkre. Egy vizsgálatot 70 év körüli alanyokon végeztek el. Az ajánlott napi mennyiségnek megfelelően 15 dkg körüli adagot fogyasztottak el tesztalanyok, ivólé formájában. A 3 hónapig tartó teszt alatt jelentős javulás mutatkozott a kognitív funkciókban, beleértve a memória vizsgálatát is. A memóriát segítő hatása fiatalabb életkorúaknál végzett megfigyeléseken is eredményes lett, melyet szintén az antocianidinnek tulajdonítanak.
Fontos még szót ejteni a cukorbetegség és az áfonya kapcsolatáról. A 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél egyéb bogyós gyümölcsök fogyasztásával együtt bizonyították be, hogy az ingadozó vércukorszintet is lehetőség van optimalizálni vele. Segítséget nyújthat a diabétesz szövődményeinek enyhítésében is, a szív, az erek és a szemek egészségesen tartásában is.
Szót kell ejtenünk az áfonya látásra gyakorolt hatásáról is. Angliában a háború idején fedezték fel, hogy a pilóták éjszakai bevetéseken nagy mennyiségben fogyasztották az áfonyát, mivel a retinasejtek gyors regenerálódását elősegíti. Mára már bizonyított, hogy a szem fényérzékenységét kedvezően befolyásolja, ezáltal könnyebben alkalmazkodhatunk a sok fényhez vagy épp a sötétséghez. Az antocianidin pozitívan hat a szem állapotára hályog és makula-degeneráció esetében is.
Ősszel, amikor az áfonya bokor levelei vöröses színben pompáznak, ekkor van lehetőség a levelekből elkészíteni az áfonya tea alapanyagát is, melynek szintén kiemelkedő az antioxidáns tartalma.
Neveljen Ön is áfonya bokrot otthonában, akár kertben, akár teraszon!