Blog

Áfonya termesztése Magyarországon

2021.01.06 15:49
Áfonya termesztése Magyarországon

A kék áfonya bokor ( vaccinium corymbosum) magyarországi termesztése az utóbbi években egyre  nagyobb figyelmet kap. Ez legfőképpen annak köszönhető, hogy a gyümölcs fogyasztása hazánkban is rohamosan emelkedő tendenciát mutat, míg a piacokon szinte csak import gyümölcsöt találhatunk.

Magyarországon, a legtöbb helyen 6,5 - 7-es ph  környéki talajértékeket mérhetünk, ezzel szemben az áfonya alapvetően savanyú talajt kíván, melyre nagyon kevés példa van országunkban. Legfőképp a zalai térségben, foltokban az Alföldön illetve az ország észak-keleti részében, a Zempléni-hegység környékén található. Ezek a savanyú talajok ritkábban 4,5 - 5,5 ph érték között mozognak.

Az áfonya bokor a homokos és agyagos talajokban is sikerrel termeszthető. Fontos, hogy a túlzottan homokos talajok esetében a tápanyagszegénység, a nagyon agyagos helyeken pedig a levegőtlenség, a nehezen elszivárgó víz az, amely megnehezíti vagy teljesen ellehetetleníti a növény termesztését. Több módszer is létezik az utóbbi alaptalaj lazítására, amit megtehetünk különböző mulcsanyagok talajba forgatásával, mint a fenyőforgács, faháncs, stb. Bizonyos organikus eljárásoknak köszönhetően sikeresen fenntartható a talaj savanyítása is, ám a túlzottan szikes területeken vegyszerek használatával is kevés az esély arra, hogy a növény jól érezze magát.

 

A talaj pufferkapacitása is fontos tényező, mely a talajkolloidok mennyiségétől függ. Minél nagyobb a talaj pufferkapacitása, annál jobb esélyekkel indulhatunk neki a nagyüzemi termesztésnek. A legrosszabb pufferképességge a homoktalajnak van, az agyagos talajoké jó, a humuszos, réti talajoké a legjobb.

Magyarország klímája kedvez az áfonya termesztésnek

A klímaviszonyokat tekintve a hazai klíma kifejezetten kedvező, viszont a csapadék mennyisége kevés a sikeres termesztéshez. Lehetőség szerint fúrott kút vizét kell használni öntözésre. Kiskerti körülmények között a legjobbat az esővíz felfogásával és későbbi felhasználásával teheti. Ez szinte minden növénynek, így az áfonyának is a legjobb öntözési forma. A mennyiség kérdése talajösszetételtől függ, a homokos talaj esetén több, jó vízmegtartó képességnél értelemszerűen kevesebb öntözésre van szükség. Időszakot tekintve áprilistól augusztusig tart az aktív időszak, mikor az öntözésre szüksége van az áfonyának. Amennyiben szeptemberben kevés csapadék esik, mindenképpen folytassuk az áfonya bokor öntözését, amíg meg nem érkezik a valódi, őszi idő.

 

Áfonya bokorNagyüzemi termesztésnél mindenképpen fontos a talaj- és az öntözővíz bevizsgálása, amely után tisztább képet kaphatunk arról, milyen eljárás szükséges a telepítés megkezdése előtt. A legnagyobb kihívás a nagyüzemi termesztéshez a fentiek alapján is látszik: megteremteni az alaptalajt, melyben a növény hosszú évtizedeken át teremni fog.

A legjobb és legegyszerűbb eljárás kis darabszámú ültetés esetén, ha az áfonya tő ültetőgödrét savanyú tőzeggel és szerves trágyával tölti fel. Tápanyag utánpótlásra legjobb időszak szeptember-október között. Ősszel várhatóan több csapadék hullik, így a fejtrágyázást követően egyszerűbben mosódik be az áfonya gyökérzetéhez a tápanyag.

Szerves trágya legjobb forrása a marhatrágya. Amennyiben nincs lehetőség háztájról beszerezni, nagyon jó alternatíva a gyommagoktól mentes, granulált, zsákos marhatrágya. Ez az opció az áfonya fejtrágyázásához is kiváló.

 

Összegezve: a megfelelően beállított PH-val rendelkező alaptalaj (mely legtöbb esetben csak talajcserével végezhető el) megteremtése az áfonya tő nevelésében már több, mint félsiker. A többi már nem okoz más növényekhez képest nagyobb fejfájást.