Blog

Áfonya termesztése Magyarországon

2021.01.06 15:49
Áfonya termesztése Magyarországon

A kék áfonya bokor ( vaccinium corymbosum) magyarországi termesztése az utóbbi években egyre  nagyobb figyelmet kap. Ez legfőképpen annak köszönhető, hogy a gyümölcs fogyasztása hazánkban is rohamosan emelkedő tendenciát mutat, míg a piacokon szinte csak import gyümölcsöt találhatunk.

Magyarországon, a legtöbb helyen 6,5 - 7-es ph  környéki talajértékeket mérhetünk, ezzel szemben az áfonya alapvetően savanyú talajt kíván, melyre nagyon kevés példa van országunkban. Legfőképp a zalai térségben, foltokban az Alföldön illetve az ország észak-keleti részében, a Zempléni-hegység környékén található. Ezek a savanyú talajok ritkábban 4,5 - 5,5 ph érték között mozognak.

Az áfonya bokor a homokos és agyagos talajokban is sikerrel termeszthető. Fontos, hogy a túlzottan homokos talajok esetében a tápanyagszegénység, a nagyon agyagos helyeken pedig a levegőtlenség, a nehezen elszivárgó víz az, amely megnehezíti vagy teljesen ellehetetleníti a növény termesztését. Több módszer is létezik az utóbbi alaptalaj lazítására, amit megtehetünk különböző mulcsanyagok talajba forgatásával, mint a fenyőforgács, faháncs, stb. Bizonyos organikus eljárásoknak köszönhetően sikeresen fenntartható a talaj savanyítása is, ám a túlzottan szikes területeken vegyszerek használatával is kevés az esély arra, hogy a növény jól érezze magát.

 

A talaj pufferkapacitása is fontos tényező, mely a talajkolloidok mennyiségétől függ. Minél nagyobb a talaj pufferkapacitása, annál jobb esélyekkel indulhatunk neki a nagyüzemi termesztésnek. A legrosszabb pufferképességge a homoktalajnak van, az agyagos talajoké jó, a humuszos, réti talajoké a legjobb.

Magyarország klímája kedvez az áfonya termesztésnek

A klímaviszonyokat tekintve a hazai klíma kifejezetten kedvező, viszont a csapadék mennyisége kevés a sikeres termesztéshez. Lehetőség szerint fúrott kút vizét kell használni öntözésre. A mennyiség kérdése talajösszetételtől függ, a homokos talaj esetén több, jó vízmegtartó képességnél értelemszerűen kevesebb öntözésre van szükség. Időszakot tekintve áprilistól augusztusig tart az aktív időszak, mikor az öntözésre szüksége van az áfonyának.

Áfonya bokor

Fontos a különböző fajták megfelelő elhelyezése is. Ez a tény az áfonya bokrok közötti átporzás mellett kihatással van a hozamra, betegségekre való hajlamra, a növekedés ütemére, stb.

Kertészetünk elkötelezett a különböző vegyszerektől mentes, organikus termesztés mellett. Ez a módszer mennyiség tekintetében kevesebb hozammal büszkélkedhet, ám számunkra mindennél fontosabb, hogy tiszta, egészséges áfonyát szüretelhessünk évről évre. Sajnos hazánkban is egyre jobban teret hódít a talaj nélküli termesztés. Ennek lényege, hogy a növényt egy műtrágyával teli, hidropóniás eljárásban termesztik, ezáltal megfosztva az anyaföld adta természetes tápanyagoktól. A technológia kiszámíthatóbb hozamot ígér és rengeteg egyéb (gyomok kérdése, természetes tápanyag-utánpótlás, stb.) munkától menti meg a gazdálkodót. Ennek hátránya, hogy a növény a saját maga által felhasználni képtelen műtrágyákat a gyümölcsben raktározza el, melyek ellenőrizetlen körülmények között rákkeltőek is lehetnek. Érdemes összehasonlítani a talaj nélküli és az organikus gazdálkodás termésének beltartalmi értékei mellett az ízét is.

A fent említett kritériumoknak köszönhető az, hogy nagyon kevés helyen találkozhatunk áfonyahazai áfonya termesztésével. A legnagyobb kihívás a nagyüzemi termesztéshez a fentiek alapján is látszik: megteremteni az alaptalajt, melyben a növény hosszú évtizedeken át teremni fog.